Nezařazené

Jedzte paradajky a budete zdraví

Paradajky obsahujú vysoké množstvo vitamínov A, B, E, a C. Ich koncentrácia je tak vysoká, že i jedna paradajka dokáže doplniť telu dennú odporúčanú dávku týchto vitamínov.
Nájdeme v nej tiež draslík, horčík, fosfor, železo a sodík, stopové prvky ako meď, jód a mangán, kyselinu jablčnú, vlákninu a pektíny.

rajče

Vitamín A– Naše telo ho potrebuje pre dobrý rast, zdravé kosti a zuby. Organizmus ochraňuje pred vznikom infekcií. Je dôležité taktiež pre náš zrak.
Vitamín B– Posilňuje imunitný systém. Je dobrým doplnkom stravy pri zotavovaní sa po rôznych ochoreniach, alebo operáciách. Podporuje chuť do jedla, zvyšuje energiu a zlepšuje náladu.
Vitamín E– pôsobí priaznivo na našu pleť. Je jedným z najsilnejších antioxidantov.
Vitamín C– Náš organizmus ho potrebuje takmer na všetko. Podobne ako éčko, je veľmi silným antioxidantom.

Pravidelná konzumácia paradajokpôsobí ako prevencia proti vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Výrazný vplyv má najme na srdce, ktoré chráni pred infarktom. Ak máte vysoký krvný tlak, paradajky ho dokážu výrazne znížiť. Majú priaznivý vplyv na zosilnenie imunitného systému, podporujú tvorbu hemoglobínu a chránia pečeň pred viacerými degeneratívnymi ochoreniami. Čistia krv, zlepšujú trávenie, udržiavajú zdravé obličky a dokážu spomaľovať starnutie pleti a celého organizmu.

rajčata

Surové paradajky majú vysoký obsah vitamínu Ca samozrejme vyššie spomínané látky. Ak ich však uvaríte, dostanete z nich maximum vitamínu A. V surovom stave sa v paradajkách síce nachádza, ale v pomerne malom množstve.
So surovými paradajkami by ste to nemali preháňať. Patria do čeľade ľuľkovitých, podobne ako napríklad zemiaky. Tieto rastliny sú pred tepelným spracovaním mierne jedovaté. Na to aby sme sa z nich otrávili by sme samozrejme museli skonzumovať enormné množstvo naraz. Preháňať by to nemali najmä deti a ľudia trpiaci alergiami na jedlo.