Likér je alkoholický nápoj, zvyčajne nasladlej až priamo presladenej chuti, ktorý sa pripravuje lúhovaním bylín či iných surovín priamo v liehu. Likéry sú skutočne historickým nápojom a ich vznik sa datuje údajne až do 13. storočia, kedy sa oddelili od bylinkárskej medicíny. Príchutiam likéru sa medze nekladú, používajú sa bylinky, korenie, ovocie a prakticky čokoľvek, čo sa dá lúhovať a v likére sa určite nestratí. Ako si však pripraviť likér doma?
Potrebujeme:
- Kvalitnú čistú pálenku alebo iný alkoholický nápoj bez príchute.Za čistú vodku sa považuje žitná, ražná atď. Kvalitná pálenky, vypálená výhradne z ovocia je základom kvalitného likéru. Na tejto položke sa rozhodne nevyplatí šetriť, pretože ani dlhodobým lúhovaním likér nezbavíte pachute nekvalitného liehu. Určite odporúčame vyhnúť sa výrobkom s nízkou cenou, ktoré obsahujú jemný lieh a podobne. Väčšinou lieh vo vnútri fľašky jemný nebude.
- Bylinky. Tu sa fantázii medze nekladú. Môžete použiť viac aj menej známe byliny. Napríklad mätu, púpavu ale aj šípku, jarabinu, zázvor a iné. Samozrejme si môžete vytvoriť aj vlastnú kombináciu bylín. Ideálne je začať s hrsťou bylín na 1 fľašku a skúšať postupne väčšie množstvo, až nájdete tú správnu ideálnu chuť nápoja. Málo bylín môže znamenať nevýraznú chuť a naopak ich veľké množstvo môže vytvoriť horkú chuť.
- Cukor.Na 1 liter nápoja zhruba 300g cukru.
- Vodu.Pokiaľ použijeme veľmi silnú pálenku, je dobré nariediť likér na zhruba 40% alkoholu.
Príprava:
- Bylinky umyjeme a pripravíme do nádoby určenej k lúhovaniu spoločne aj s pripraveným cukrom.
- Do nádoby nalejeme pálenku a nádobu uzavrieme. Neskôr je potrebné nádobu dobre pretrepať a uložiť na slnečné miesto pri izbovej teplote.
- Približne 2 až 3x týždenne nádobu pretrepeme.
- Likér by mal byť hotový po približne 6-9 týždňoch. Potom nápoj scedíme a môžeme degustovať.
Odporúčam scedený nápoj aj naďalej skladovať pri izbovej teplote. Pokiaľ ste použili dostatočné množstvo alkoholu, nápoj sa vám určite nezkazí. Pokiaľ sa ho chystáte schladzovať v ľadničke alebo mrazáku, pripravíte sa tak o to podstatné z vylúhovanej bylinnej zložky. Hoci sa príprava domáceho likéru možno zdá byť jednoduchá, ide o dlhodobý proces skúšania množstva použitých surovín a následnej degustácie neustále dokola.